2. 1. 2023   PhDr. Vojtěch Bednář

Štěstí je subjektivní pocit, ke kterému se můžeme poměrně jednoduše dopracovat. Jak být šťastnější? Přinášíme praktické tipy Firemního sociologa

1. Svět je jedna velká krize. Přijměte tento fakt, nebojujte s ním, lepší to nebude. Krize pro vás osobně nejpravděpodobněji neznamená ohrožení života, ale pouze nutnost přizpůsobovat se neustálým změnám. Není to příjemné, ale neberte změny jako vaše nepřátele. Nejste hobbiti.

2. Omezte příjem informací. Jediným účelem médií je udržet vaši pozornost a vystresovat vás. Vyberte si dvě, nejvýše tři seriozní, navzájem si konkurující média a sledujte je nanejvýše 3x denně; ráno, v poledne a odpoledne. Víc nepotřebujete.

3. Omezte diskutování. Pokud vás baví diskutovat na Facebooku či jinde, opusťte politické a "společenské" diskuse a věnujte se odborným, v oboru vaší práce nebo v tom, co vás baví.

4. Věnujte se věcem, které reálně dokážete ovlivnit. Vše, co se týká vašeho osobního života, práce, života vašich blízkých, nebo třeba komunity by mělo mít přednost před problémy a boly státu, kontinentu, nebo planety.

5. Pravidelně se hýbejte, pravidelně jezte a pravidelně spěte. Není nutné provozovat vrcholový sport, ale je potřeba mít jednu až dvě pohybové aktivity a pravidelnost je důležitější než zátěž i frekvence. Třeba já mám 6km dlouhé kolečko, které se snažím ujít nejméně třikrát týdně.

6. Mějte jednu aktivitu, která je jen "vaše"; koníčka, zábavu, nebo třeba charitativní činnost. Když už jsme u ní, pokud můžete, věnujte se dobročinné aktivitě, kterou pomůžete ostatním.

7. Na vše, co se vyskytne, se dívejte jako na problém k řešení, ne jako na tragédii. Pokud nejde vyřešit ani řešit, můžete se mu alespoň vědomě a cílesměrně přizpůsobovat.

8. Mějte střednědobé cíle; věci, kterých chcete dosáhnout v horizontu jednoho roku a za které se můžete odměnit.

9. Nikdy neřešte minulé neúspěchy ani problémy, nepochybně máte dost těch současných a budoucích. Co bylo, bylo, co bude, ovlivňujete právě teď.

10. Snažte se nikdy nebýt "proti něčemu" nebo dokonce "proti někomu". Zášť a nenávist vůči čemukoli se zrcadlí ve vás samotných a ubližuje vám mnohem více než tomu, proti čemu ji směřujete.

11. Každý den se pochvalte, zasloužíte si to a váš mozek neumí rozlišit mezi vnitřní a vnější pochvalou.

12. Buďte aktivní. Neustále hledejte způsoby, jak se zlepšovat.

Přejeme vám hodně úspěchů v novém roce.

Přihlásit odběr na LinkedIn

PhDr. Vojtěch Bednář

PhDr. Vojtěch Bednář

Specializuji se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Pracuji s manažery a vedoucími pracovníky na všech úrovních a pomáhám jim pracovat s lidmi. Efektivně, smysluplně a přátelsky.

více o autorovi
články autora

Mgr. Petr Hlušička

Mgr. Petr Hlušička

Odborný psycholog zabývající se především aplikovanou psychologií v oblasti lidských zdrojů.

více o autorovi
články autora

PhDr. Jan Drahoňovský

PhDr. Jan Drahoňovský

Psychologické poradenství v rámci firmy i osobního života, školení, semináře

Témata: Komunikační pasti a bariéry, přesilové hry a manipulace, stresové zatížení, propojení práce a osobního života, existenciální dilemata apod.

více o autorovi
články autora

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Mgr. Jakub Oliva, LL.M.

Jako advokát s výlučnou specializací na pracovní právo jsem s našimi klienty absolvoval nespočetně kontrol ze strany inspekce práce, stejně tak jako mám za sebou nepřeberná jednání s odborovými organizacemi a soudní řízení týkající se pracovního práva (pracovní úrazy, nemoci z povolání, odstupné, neplatné výpovědi a okamžitá zrušení, spory z kolektivních smluv, diskriminace, náhrada škody aj.).

více o autorovi
články autora


© 2024 Firemní sociolog | ISSN 1805-6520